Crescentino Bioethanol Plant



Nombre / Name
Crescentino Bioethanol Plant
Empresa / Company
Beta Renewables  (www.betarenewables.com)
Localización / Location
Crescentino (Italy)
Categoría / Category
Comercial / Commercial
Estado / Status
Shut down / Cerrada.
Plataforma / Platform
Azúcares C5/C6, lignina, electricidad y calor / C5/C6-sugars, lignin, power&heat
Materia prima / Feedstock
Junco gigante, miscanthus, pasto varilla, residuos agrícolas (paja) / Giant reed, miscanthus, switch grass, agricultural waste (straws)
Producto / Product
Bioetanol y piensos / Bioethanol and animal feed
Puesta en marcha / Start-Up
2012

Figure 1. Crescentino Bioethanol Plant (extracted from Beta Renewables webpage)

La primera planta del mundo para la producción industrial de bioetanol de segunda generación fue puesta en marcha en Crescentino, provincia de Vercelli, a finales de 2012. A plena capacidad, la planta producirá 40.000 toneladas al año. La tecnología de segunda generación usa biomasa no comestible, como cultivos energéticos o residuos agrícolas, y los transforma en azúcares C5 y C6 de alta calidad y bajo coste. Estos azúcares luego pueden ser usados para producir bioproductos con una huella ambiental más pequeña que la de los combustibles y especialidades químicas generadas a partir de petróleo o gas natural. La planta EPC fue llevada a cabo por Biochemtex, filial del Mg Group y basada en la tecnología ProesaTM también desarrollada por Biochemtex. ProesaTM es resultado de cerca de 140 millones de euros de inversion en I+D desde 2006. The first plant in the world for the industrial production of second-generation bioethanol was started up in Crescentino, province of Vercelli, at the end of 2012. At full capacity, the plant will produce 40.000 tons per year. The second-generation technology uses inedible biomass, like energy crops or agricultural wastes, and converts them into high-quality, low-cost, fermentable C5 and C6 sugars. These sugars can then be used to cost-competitively produce bio-products with a smaller environmental footprint than fuels and chemicals made from oil or natural gas. The plant EPC was carried out by Biochemtex, affiliate of the Mg Group and is based entirely on the Proesa™ technology, also developed by Biochemtex. Proesa™ is the result of over €140 million invested in R&D since 2006.

Figure 2. Bioethanol production process diagram (extracted from Reference 2)

El bioetanol que se produce en la planta de Crescentino deriva de paja de arroz y de maíz y de “Arundo Donax”, el bambú rojo común. La elección de estas materias primas descansa en las características especiales del área de Vercelli en la que los cultivos de arroz y maíz son muy abundantes y el “Arundo Donax” crece en grandes cantidades. La biomasa se suministra de un radio máximo de 70 km lo que permite contener tanto los gastos de transporte como el impacto medioambiental. El proceso comienza con una fase de pretratamiento sin la adición de productos químicos que minimiza la formación de inhibidores e incrementa la eficiencia global. Los parámetros de la tecnología de reducción de viscosidad y de hidrólisis enzimátca de ProesaTM pueden ser adaptados para optimizar el uso de diferentes materias primas, transformando los glucanos y xilanos en los azúcares monoméricos más adecuados para el bioproducto que se desea obtener. La tecnología ProesaTM incluye una cepa modificada genéticamente para convertir los azúcares C5 y C6 en etanol. The bioethanol produced in Crescentino is derived from rice straw, wheat straw and from “Arundo Donax”, the common giant reed. The choice to use these raw materials stems from the special characteristics of the Vercelli area, where the cultivation of rice and wheat are common and “Arundo Donax” can be grown in satisfactory quantities. The biomass is supplied from a maximum radius of 70 km, thus allowing to contain both the transportation costs and the environmental impact. The process starts with a chemical-free pre-treatment phase “smart cooking” of the biomass, which minimizes the formation of inhibitors and increases the overall efficiency. The parameters of the Proesa™ viscosity reduction technology and enzymatic hydrolysis can be tailored to optimize use of different feedstocks, transforming glucans and xylans into monomeric sugars best-suited for a target bio-product. The Proesa™ technology includes a strain engineered to convert both C5 and C6 sugars to ethanol.

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REFERENCIAS / REFERENCES:
2 IEA Bioenergy Task 42 Biorefining. Sustainable and synergetic processing of biomass into marketable food & feed ingredients, products (chemicals, materials) and energy (fuels, power, heat).  Wageningen, the Netherlands, August 2014.
3 IEA Bioenergy Task 42 Biorefining. Country report Italy. January 2014.

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